Ryssland testar luftvärn i Arktis

2014-06-16 11:37  
Pantsir S-1 monterat på fyraxlig Kamaz. Foto: Vitaly Kuzmin

Ryssland ska testa sitt mobila luftvärn för närdistansmål Pantsir S-1 i Arktis eftersom den naturresursrika regionen blir allt mer intressant.

Pantsir är ett fordonsbaserat luftvärnssystem för mål på ett par mils avstånd. Med radar och elektrooptiska sensorer styrs vapnen som består av dels två 30 millimeters kanoner, dels tolv radiostyrda 57E6-missiler.

Systemet kan bekämpa lågflygande luftmål, men även mål på marken eller till sjöss.

Chefen för ryska försvarets högprecisionssystem, Alexander Denisov, säger till nyhetstjänsten Ria Novosti att han är stolt över att Pantsir S-1 nu ska testas i den arktiska hårda miljön.

Om testerna faller väl ut kan ett stort antal fordon stationeras i norr, men det är försvarsministeriets beslut, kommenterar Denisov.

Pantsir S-1 togs i bruk 1994 och kommer att efterföljas av ett uppdaterat system, kallat Pantsir SM. Det beräknas bli klart 2017. Den största skillnaden är att räckvidden för missilerna fördubblas, samt att de ska kunna skjuta ner flygande föremål som rör sig med flera tusen meter per sekund. Det nuvarande närluftvärmet klarar föremål som färdas max tusen meter per sekund.

Håkan Abrahamson

Mer om: Luftförsvar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt