Ryssland redo rusta Finland

2013-05-31 15:07  
Ryssland erbjuder Finland nya vapen - varför inte ett nytt Migplan. Foto: Mig

Ryssland vill utöka de militära kontakterna med Finland och modernisera landets vapenarsenal.

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu besökte i veckan sin finska kollega Carl Haglund i Helsingfors och uttryckte då förslaget att modernisera den finska vapenarsenalen med ny rysk krigsmateriel.

Haglund meddelade att det finska försvaret behöver moderniseras och att man planerar att skaffa ny utrustning till flygvapnet under de närmaste tio åren.

Shoigu svarade att ryska militära experter ska arrangera en rad möten i frågan under den närmaste framtiden.

Premiärminister Dmitry Medvedev uppmanade i förra veckan Rysslands försvarsindustri att förse krigsmakten med moderna avancerade vapen som ska vara överlägsna motsvarigheter som finns i västvärlden.

Ryssland ökar sin export av vapen. Förra året uppgick värdet av vapenexporten till lite drygt 100 miljarder kronor, en ökning med 12 procent från året innan. Enligt president Putin levererar Ryssland militär utrustning till 66 länder, har kontrakt på militära samarbeten med 85 länder och en sammanlagd orderportfölj för militärt inriktade produkter värd 320 miljarder kronor. Indien köper merparten av sina vapen från Ryssland.

Även om vapenexporten har ökat, så råder missnöje med vapenindustrin på hemmaplan. Vice premiärminister Dmitry Rogozin, som har fått i uppgift att granska vapentillverkarna, kritiserar företagen för sena leveranser, höga kostnader och korruption.

En åtgärd för att effektivisera vapentillverkning är sammanslagningen av handeldvapentillverkarna Izhmash och Izhmekh till det nybildade Kalashnikov Corp. Sammanslagningen ska vara klar i september.

Rogozin påpekar för nyhetstjänsten Ria Novosti att det nya företaget ska satsa på nya konstruktioner och modernisera produktionsutrustningen. Företaget ska tillverka såväl vapen som ammunition, särskilt pansarbrytande och explosiv ammunition.

Mikhail Kalashnikov, konstruktören av den ursprungliga automatkarbinen som bär hans namn, har gett sitt samtycke till att namnge företaget.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt