Ryssland planerar missil på tåg

2013-04-23 15:39  
Rälsbaserat missilsystem. Foto: ICBM press photo

Ryssland startar ett utvecklingsprogram för att åter montera interkontinentala robotar på tåg.

Vice försvarsminister Yury Borisov säger till nyhetstjänsten Ria Novosti att Moskvabaserade Institute of Thermal Technology har fått i uppdrag att utveckla ett nytt järnvägsbaserat system för interkontinentala missiler.

Institutet ligger bakom utvecklingen av ubåtsbaserade Bulavamissiler och landbaserade Topol- och Yarsmissiler.

Under sovjetepoken fanns järnvägsbaserade interkontinentala missiler av typen SS-24 som vägde 104 ton. De krävde upp till tre lok och var så tung att de förstörde rälsen. Att man valde rörliga system berodde på att de skulle vara lättare att gömma jämfört med de silobaserade avskjutningsplatser som också finns i landet.

De första tågen med interkontinentala robotar kom 1987, och 1991 fanns tolv sådana tåg, skriver Ria Novosti. De togs ur drift 2002 och i enlighet med nedrustningsavtalet Start II avvecklades de sista tågen 2007.

Dock säger det senare nedrustningsavtalet Start III inget om järnvägsbaserade missilsystem.

Ett nyutvecklat rälsbundet missilsystem förväntas bli hälften så tungt som föregångaren. Målet är att en missil ska kunna rymmas i en järnvägsvagn.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt