Ryssland glädjeämne för sargat GM

2008-08-25 15:30  
Chevrolet Cruze

Ryssland har blivit en källa till glädje för den förlustdrabbade biljätten GM. Bilmärken som Chevrolet och Opel säljer över förväntan. GM överväger ännu en rysk bilfabrik.

Trots att GM ännu inte öppnat sin första fabrik i Ryssland, en anläggning i St. Peterburg, så överväger företaget att öppna ännu en fabrik i landet.

Orsaken är att GM-bilar blivit omåttligt populära i Ryssland. Chevrolet är det utländska bilmärke som säljer bäst. Med en försäljningsökning första halvåret på 49 procent nådde man nivån 125701 bilar, rapporterar Automotive News.

Även Opel säljer över förväntan och är det märke som ökar mest i Ryssland. Första halvåret såldes 53523 bilar, en ökning med 95 procent.

GM hade räknat med en rysk nybilsförsäljning på 2,8 miljoner fordon, men nu pekar försäljningen mot 3,5 miljoner. Orsaken är att den ryska medelklassen snabbare än beräknat fått råd att skaffa sig ny bil.

Fabriken i St. Petersburg får kapacitet att tillverka upp till 40000 bilar av modellerna Chevrolet Captiva och Opel Antara. Från nästa sommar ska även den nya småbilen Chevrolet Cruze tillverkas. Men behov finns av ännu en fabrik. Beslut väntas fattas i slutet av året, skriver Automotive News.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt