Ryssland bygger Mistral i nytt Östersjövarv

2011-01-26 14:56  
Mistral togs i tjänst 2005.

Ryssland ska bygga ett nytt varv väster om St Petersburg för att tillverka några av de franska helikopterhangarfartygen i Mistralklass.

(Uppdaterad) I går tisdag kom Ryssland och Frankrike överens om att den ryska flottan ska skaffa sig fyra stora helikopterhangarfartyg av klassen Mistral. Sammanlagt fyra fartyg ska byggas, två i Frankrike och två i Ryssland.

Även om det är långt kvar till ett färdigt kontrakt har Ryssland beslutat att de ryska byggena ska utföras vid en ny varvsanläggning i Finska viken. Varvet ska uppföras på ön Kotlin, som ligger väster om St Petersburg. Formellt ska varvsanläggningen sortera under Amiralitetsvarvet i St Petersburg.

Tanken är att de två första fartygen ska byggas vid varvet STX i Saint-Nazaire. Det första fartyget byggs med ett inslag av 20 procent rysk insats, det andra med 40 procent.

Fartyg tre och fyra byggs i Ryssland och då med övervägande ryska insatser.

Det första fartyget ska levereras under 2014. Prislappen per fartyg beräknas bli ca 7 miljarder kronor.

Mistral är 199 m långt, har ett deplacement på 21300 ton fullastat. Det dieselelektriska maskineriet ger en toppfart på 18,8 knop. Vid 15 knops fart har Mistral en räckvidd på 19800 km.

Ett fartyg kan transportera 16 tunga helikoptrar, fyra landstigningsbåtar och 70 pansarfordon, samt 450 soldater.

Några av Rysslands grannar har ställt sig undrande till varför landet skaffar sig fartyg som snarast är byggda för anfall än för försvar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt