Ryssland bygger egna ersättare för Mistral

2015-05-26 15:06  
Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren

Ryssland planerar bygga egna helikopterfartyg som ersättning för de franska Mistralfartyg som inte levererats.

- Vi har planerat att bygga dessa fartyg men vi bygger dem annorlunda. Vi tänker inte kopiera Mistralkonstruktionen, säger Oleg Bochkaryov, företrädare för rysk militärindustri till nyhetsbyrån Ria Novosti.

De ryska helikoptrar av typen Ka-52K från tillverkaren Kamov, som togs fram för att passa ombord på Mistralklassen, ska användas på annat sätt i den ryska flottan. Helikoptern ska kunna användas på alla typer av ryska örlogsfartyg.

Förhandlingar om kompensation för de icke levererade franska helikopterfartygen kommer att inledas inom kort, rapporterar nyhetsbyrån.

Enligt uppgifter ska Frankrike tidigare i maj ha föreslagit att kontraktet hävs, och att landet betalar tillbaka 865 miljoner dollar mot att Ryssland tillåter Frankrike att sälja fartygen vidare till tredje part.

Detta erbjudande ska Ryssland ha sagt nej till eftersom ordern för de två fartygen, som döpts till Vladivostok och Sevastopol, bedöms vara värd 1,3 miljarder dollar.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt