Ryskt tålamod om franskt krigsfartyg slut i februari

2015-01-14 14:11  
Amfibieattackfartyget Mistral. Klicka på bilden för en större version. Grafik: Jonas Askergren

Ryska militärmyndigheter kommer att fatta beslut om hur man ska agera mot Frankrike om de beställda krigsfartygen inte levereras.

Frågan om huruvida Frankrike tänker leverera det första av två beställda amfibieattackfartyg till Ryssland har varit en följetong under hösten.

Det första fartyget av fransk Mistralklass är redan färdigbyggt och skulle ha levererats den 14 november förra året.

Men i sista stund ångrade sig den franska regeringen, under press av de sanktioner mot Ryssland som väst förespråkar, och hänvisade till den spända situationen mellan Ryssland och Ukraina.

Ryssland gav först Frankrike dispans till årsskiftet, men ännu har fartyget som kallas Vladivostok inte levererats.

Nu utökar alltså ryska försvarsministeriet tiden till februari. På tisdagen skickades en förfrågan om en officiell förklaring till den uteblivna leveransen. En sådan är viktig för fortsatta förhandlingar eller om ärendet behöver tas till domstol, säger en talesman för ministeriet till nyhetstjänsten Ria Novosti.

I grunduppgörelsen som slöts 2011 mellan ryska Rosoboroexport och franska varvet DCNS, värt över tio miljarder kronor, ingår leverans av två helikopterbärande amfibieattackfartyg. Det andra fartyget i serien ska levereras under 2015 och ska bära namnet Sevastopol.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt