Ryska krigsfartygen kostar Frankrike miljoner per månad

2015-02-13 13:27  

Den stoppade leveransen av två krigsfartyg till Ryssland kommer att kosta Frankrike många miljoner per månad.

Det är den franske försvarskrönikören Jean-Dominique Merchet som i sin kolumn i tidningen L'Opinion kalkylerar vad den uteblivna leveransen av krigsfartygen Vladivostok och Sevastopol, som byggts i Frankrike för ryska flottan, men som Frankrike vägrar leverera som en del i sanktionerna mot Ryssland.

Merchet inleder beräkningarna med kostnaderna för att hålla de båda fartygen i användbart skick och landar då på 5 miljoner euro i månaden.

Sedan måste Frankrike betala tillbaka de 890 miljoner euro som Ryssland redan betalat i förskott. Till det ska läggas kompensation för kostnaderna att ha haft två ryska besättningar i Frankrike, de som skulle ha fört fartygen till rysk hamn efter leverans.

Men den största utgiften kan ligga i det skadestånd som Ryssland kan lägga på Frankrike för utebliven leverans. Beloppet kan enligt Merchet hamna någonstans mellan 500 miljoner och 5 miljarder euro.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt