Rysk militär får helikopter för arktisk kyla

2015-11-25 15:07  
Helikoptern Mi-8AMT Sh-V, speciellt framtagen för artisk tjänst. Foto: Russian Helicopters

Ryska försvarsministeriet fick på onsdagen den första av sina beställda helikoptrar speciellt framtagna för uppdrag i Arktis.

Helikoptern har utvecklats vid koncernen Russian Helicopters anläggning i Ulan-Ude och baseras på en uppgraderad version av helikoptern Mi-8AMT Sh-V, som nu fått nya Klimovmotorer och ännu kraftfullare reservkraftutrustning.

Helikoptrarna ingår i en familj av militära transporthelikoptrar kallad M-8/17 som har tillverkats i omkring 12000 exemplar genom åren.

De kan användas för olika transportuppdrag men kan även beväpnas. Den nu levererade helikoptern är specialanpassad för att kunna operera i temperaturer ner mot – 50 grader Celsius.

Med extratankar kan helikoptern avverka en sträcka på 1300 km.

Ryska försvarsministeriet har lagt en femårig beställning på helikoptrar för arktisk tjänst. Den ryska regeringen har tidigare gjort klart att man kommer att stärka närvaron i arktiska områden som man anser tillhör den ryska intressesfären.

Håkan Abrahamson

Mer om: Arktis Helikopter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt