Rysk maskros lockar däcktillverkare

2012-05-29 10:13  

Den ryska maskrosen är en lovande råvara för gummi till däck. ”Potentiellt omvälvande” hävdar däcktillverkaren Bridgestone som planerar tester i större skala år 2014.

Den vita, klibbiga mjölken som sipprar ut ur stjälken ur maskrosor kan bli en ny förnyelsebar råvara i gummiindustrin. Tillverkningen kan dessutom bli kommersiellt gångbar, enligt den japanska däckjätten Bridgestone, som kallar upptäckten ”potentiellt omvälvande”.

Företagets amerikanska dotterbolag deltar i ett stort projekt vid Ohio State University, där man förädlar rysk maskros, Taraxacum kok-saghyz. I dag är gummiträdet den största källan till naturgummi. Det är en bristvara och flera forskargrupper försöker hitta alternativa substanser.

-Vi vet att det finns mer än 1200 olika typer av växter som man i teorin skulle kunna använda för att utvinna naturgummi. Men att hitta någon som praktiskt kan producera den kvalitet och mängd som krävs för att möta kraven från dagens däckmarknad är en utmaning, säger Hiroshi Mouri på Bridgestones amerikanska center för forskning och utveckling.

Under sommaren ska företaget utföra nya tester av maskrosgummi i labb i Ohio och i Tokyo. År 2014 planeras tester i större skala.

Bridgestone forskar även på naturgummi från guayulebusken som växer i sydvästra USA och norra Mexiko.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt