Fordon

Rymdteknik ska stoppa illegala immigranter

Foto: Sequestim
Foto: Sequestim
Foto: Sequestim
Foto: Sequestim
Foto: Sequestim
Foto: Sequestim

Forskare har utvecklat en scanner som upptäcker gömda personer och djur i fordon – även om bilen färdas i 160 km/h. Tekniken är så känslig att den kan se en glödlampa på 800 000 kilometers håll. 

Publicerad

Många länder har problem med illegal invandring, trafficking och smuggling. Metoderna för att upptäcka detta är begränsade – eller väldigt tidskrävande. Men forskare vid Cardiff University och säkerhetsfirman Sequestim kan ha en färdig lösning. Det är en scanner som bygger på teknik som används i satelliter, så känslig att den kan upptäcka en ljuskälla på enorma avstånd. Men det är inte ljus den ska trimmas för att se – utan människor.

Den stora fördelen med scannern är att den inte kräver fysisk kroppsvisitation eller andra påträngande metoder. Den kan passivt läsa av vad som passerar – och skapa bilder utifrån kroppsvärme.

– Vår lösning för lastbilsscanning är en världsnyhet och kommer att vara till stor hjälp i kampen mot människosmuggling och illegal invandring. Vi kan se vad som gömmer sig i lastbilar som kör i motorvägshastighet även om de gömmer sig inne i lådor. Det är helt otroligt, säger Paul Simmons, vd för Sequestim i ett uttalande.

Utöver att se personer eller djur, går det utifrån bilderna även att utläsa om personer bär dolda vapen. Detta i form av de skuggbilder som dessa ger.

– Kameran upptäcker millimetervågor vilka är precis som synligt ljus, men på en våglängd som är över tusen gånger längre. Alla föremål som göms under kläder visas väldigt tydlig som skuggor eftersom de lämnar avtryck i det ljus som kroppsvärmen avger på de här våglängderna. Och till skillnad från dagens scanners behöver vårt system bara några sekunder för att göra avläsningen, säger Ken Wood, försäljningschef på företaget, i en intervju med Engineering and Technology.

Företaget har nu börjat sälja sin lösning och för dem som inte vill ha en permanent installation är den så pass kompakt att den får plats i en skåpbil.