Rymdsond närmar sig jätten Jupiter

2016-07-04 16:18  

Efter en fem år lång resa anländer rymdsonden Juno till jätten Jupiter. Nu väntar ett nära två år långt uppdrag då solsystemets största planet ska utforskas. Förhoppningsvis kan det också kasta nytt ljus över hur vårt solsystem bildades.

Efter att ha tillryggalagt en 2,8 miljarder kilometer lång färd genom rymden väntas den obemannade rymdsonden Juno att lägga sig i omloppsbana någon gång under måndagen eller tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP. Därefter ska rymdsondens instrument utforska Jupiters inre, något som också kan ge ny kunskap om vårt eget ursprung och hur livet på jorden uppstod.

Jupiter är en ogästvänlig plats – den gåtfulla himlakroppen omgärdas av en giftig atmosfär fullmatad med dödlig strålning. Jätteplaneten omges också av det starkaste magnetiska fältet i solsystemet.

– Jupiter är en planet på steroider. Allting som har med den att göra är extremt, säger Scott Bolton, en av de huvudansvariga forskarna, enligt AFP.

Rymdsonden ska rotera medan den rör sig runt Jupiter, vilket innebär att den kan ta bilder som kan liknas vid en tredimensionell skiktröntgen. Mängden vatten på Jupiter är exempelvis viktig information för att förstå mer om hur planeten, och därmed hela solsystemet, bildades.

Läs mer:

Läs mer: Rymdsonden har lagt sig i Jupiters omloppsbana

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Jupiter Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt