Rymdskrot i by tros komma från kinesisk raket

2022-04-05 09:35  
Bild på uppskjut av en kinesisk så kallad "Long March-3B"-raket som rymdskrotet misstänks komma från. Arkivbild. Foto: Zha Chunming/Nya Kina via AP/TT

En metallring och ett klot som bybor på den indiska landsbygden sagt föll från skyn under helgen tros komma från en kinesisk raket som sköts upp i rymden i februari förra året.

Metallringen beskrivs som uppemot tre meter i diameter och sägs väga över 40 kilo. Metallklotet ska vara cirka en halvmeter i diameter. Objekten föll i två olika byar i samma område. Deras fall matchar enligt indiska rymdforskningsorganisationen ISRO tidpunkten då skrot från den kinesiska raketen beräknats nå jorden.

Läs mer: Planet ska flyga dubbelt så snabbt som Concorde

En kvinna i byn där ringen föll berättar för tidningen The Times of India att samhället förberedde för en bygdefest när "himlen slog ut i lågor" och metallringen damp ned på ett fält.

– Människor sprang hem, rädda för en explosion, och stannade inne i nästan en halvtimme, säger hon.

Ingen person eller egendom ska ha skadats. Objekten har samlats in för att undersökas och tjänstemän har skickats ut till alla byar i området för att leta efter mer rymdskrot.

Mer om: Rymden Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt