Rusning efter elbilar i Gävle

2009-04-24 07:30  
En av de fem Thinkbilar som nu är godkända för att rulla på svenska vägar visade upp sig i februari på Valbo köpcenter mellan Gävle och Sandviken. Foto: Shopping Circle

Medan svensk bilindustri tillverkar bilar som ingen vill ha är intresset för elbilar rekordstort – i alla fall i Gävle-Sandviken.

När den lokala elbilspoolen Shopping Circle sökte efter familjer som skulle testa projektets elbilar hörde 500 familjer av sig.

Det är hundra gånger fler än vad det finns tillgängliga bilar.

- Intresset har varit överraskande stort, säger projektledaren Lars-Åke Skjöld.

Om en månad rullar de första fem elbilarna ut på gatorna i Gävle och Sandviken.

I dag har Shopping Circle tillgång till nio norska Think-bilar, varav två just nu är utlånade till hovet.

Tanken är att det totalt ska bli 20 familjer som testar hur det är att använda en elektriskt driven bil. De hyr bilen för 2500 kronor i månaden.

I månadsskiftet april-maj monteras de första laddningsstolparna i Gävle och Sandviken.

- Just nu planerar vi att sätta upp tio-femton stolpar, säger Per Laurell, vd på Gävle Energi.

Den typiska testfamiljen består av vuxna och barn, som använder bilen både i vardagen och på fritiden. De ska föra en körjournal och lämna analyser om allt från laddningsstolpar till körbeteende.

Tanken att deras erfarenhet sedan ska användas för att ge svar på frågor som till exempel: var, när och hur ska laddning och betalning gå till?

Bakom Shopping Circle står Gävle och Sandviken Energi, Samkraft Vind, Gävle kommun, Midroc Electro och Teknikparken i Gävle.

Testfamiljernas rapporter kommer att sammanställas av högskolan i Gävle. Försöket pågår till och med 2011.

Jonas Hållén

Mer om: Elbilar Bilpool

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt