Rösta fram det bästa elbilsljudet

2009-12-09 08:11  
Toyota Prius

Elbilar är så tysta att många fotgängare och cyklister inte hör när de kommer körande. Nu har ett danskt företag arrangerat en omröstning för att få fram det bästa varningsljudet.

På Köpenhamns gator kör just nu en elbil omkring och piper, brusar och blippar. Bakom ljuden står det danska företaget Delta.

- Vi vill skapa uppmärksamhet kring problemet med tysta elbilar och samtidigt få tips om hur vi ska hitta ett bra varningsljud, säger Deltas tekniska specialist Torben Holm Pedersen till tidningen Ingenjören.

Ett av bidragen, ”E-car” låter mest som ett svagt vinande, ”Uptones” påminner om ringtonen i en mobiltelefon och ”Wind” om, ja, just det: en blåsig dag på heden.

Totalt finns det 13 olika ljud i elbilen och nu vill Delta att köpenhamnsborna och alla andra som är intresserade av billjud ska rösta fram det bästa ljudet på företagets webbplats.Lyssna och rösta här.

Torben Holm Pedersen har själv skapat 10 av de 13 varningsljuden. Urvalet bygger några grundläggande principer:

- De ska inte upplevas som störande och de ska ha någon slags koppling till elektriska fordon. Och så har jag tänkt att de ska fungera som en slags varningssignal, inte lika irriterande som när en lastbil backar, men åt det hållet.

Enligt Torben Holm Pedersen är det många som vill att elbilar ska låta som bilar med förbränningsmotorer. Han tycker tvärt om:

- Det är viktigt att vi får ett ljud som skiljer sig från den övriga trafiken. Då hörs det tydligt, utan att det behöver vara så högt, säger han till Ingenjören.

Testljuden som nu kan höras på Köpenhamns gator och på Deltas webb påminner om en bil som kommer körande från vänster till höger. I bakgrunden hörs vanligt stadsbrus.

Högtalarna i bilen är riktade framåt, för att höras så bra som möjligt i körriktningen, men så lite som möjligt runt omkring.

Delta är inte ensamma om att ta fram ljud till el- och hybridbilar. I höstas lanserade det brittiska konsultföretaget Lotus Engineering ljudsystemet ”Safe & Sound Hybrid” som monterats i hybridbilen Toyota Prius.

Systemet, som bara aktiveras när bilen går på elmotorn, alstrar ett fejkat ljud som påminner om hur en vanlig bensin- eller dieselmotor låter. Det konstgjorda ljudet ändrar också karaktär på samma sätt som en vanlig motor och tilltar i styrka och intensitet när man trycker på gaspedalen och till exempel accelererar.

Ljudkrav

En undersökning av bilolyckor som gjorts av amerikanska Department of Transportation visar att hybridbilar är överrepresenterade vid olyckor med cyklister och fotgängare.

Lagar som tvingar biltillverkarna att installera någon form av varningsljud i elbilar kan nu vara på väg.

Den amerikanska kongressen jobbar med ett lagförslag som innehåller krav på varningsljud, enligt tidningen The Economist. I Storbritannien övervägare underhuset lagar som pekar i samma riktning

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt