Rolls-Royce och Google ska göra sjöfarten smart

2017-10-03 13:10  
Ett UT540WP-fartyg med teknik från Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce

Googles senaste kund heter Rolls-Royce. Men avtalet rör inte luxuösa bilar utan smart sjöfart.

Det är Rolls-Royce plc – som bland annat tillverkar flygplansmotorer och teknik till energisektorn och sjöfartsindustrin – som ska använda Google Clouds maskininlärning. Tanken är att göra befintliga fartyg säkrare och att på sikt göra dem självkörande.

– Intelligenta medvetenhetssystem kommer att hjälpa till att driva en autonom framtid. Men redan nu kan de gynna sjöfartsföretag genom att göra fartyg och deras besättningar säkrare och mer effektiva. Genom att arbeta med Google Cloud kan vi förbättra dessa system snabbare, och därmed rädda liv, säger Karno Tenovuo, ansvarig för Ship Intelligence-segmentet på Rolls-Royce, i ett pressmeddelande.

Rolls-Royce har tillgång till stora mängder sjöfartsdata. Google har algoritmerna som kan spåra mönster i den volymen av information. Genom att förlägga allt i Googles moln kan många användare få tillgång till – och göra egna – modeller baserade på maskininlärning.

Det ska leda till ett mer exakt klassificeringssystem för att ”upptäcka, identifiera och spåra föremål som fartyg kan stöta på till sjöss”. Datainhämtningen sker bland annat från sensorer som automatiska identifieringssystem (AIS) och radar.

Framöver ska Rolls-Royce och Google bedriva gemensam forskning om oövervakad och multimodal inlärning. Det senare går ut på att undersöka om taligenkänning och talsyntes som ”mänskliga maskingränssnitt” är genomförbara.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt