Robotvinnaren: ”Jag gillar problemlösning”

2017-06-30 13:57  
Tf chefredaktör Kalle Anrell gratulerar Farid Bonawiede till vinsten av Ny Tekniks tävling Drömroboten. Foto: Jörgen Appelgren

Ny Tekniks tävling Drömroboten är avgjord. Farid Bonawiedes idé om en källsorteringsrobot vann – och uppstod som så många andra gånger under en diskussion.

Läsare fick skicka in sina bästa idéer på en robot som förenklar livet hemma eller på jobbet. En jury valde ut sex finalister. Sedan var det upp till läsarna att genom omröstning avgöra vem som vann.

Farid Bonawiedes idé om en källsorteringsrobot, Re-Robot, som ”sorterar, rengör och komprimerar sopor” fick flest röster, 264 stycken. Tvåan Printabot fick 186 röster.

Idén uppstod under en diskussion med en kompis och hans pappa, berättar Farid.

– Pappan tyckte att man skulle källsortera avfallet noggrant medan kompisen var mer utilitaristiskt lagd (filosofisk idé som säger att den rätta handlingen avgörs av vad som ger störst nytta, reds. anm.) och menade att det ska ske centralt, inte vid källan. Människor kan ändå inte sortera rätt.

Farid har själv tänkt mycket på detta och kommit till slutsatsen att det nog är bättre om folk slipper att göra det. Alltså behövs en sorterande robot. Han tänker sig att den kan placeras vid de befintliga sorteringsstationerna.

– Systemet behöver nog vara ganska avancerat, säger han och gör en jämförelse med den befintliga men enklare varianten där man använder sig av färgade påsar för olika typer av avfall och slänger allt i samma tunna.

Skulle du själv vilja utveckla roboten?

– Det hade varit ett kul projekt. Men det är svårt och dyrt att utveckla något från grunden. I det här fallet hade det nog behövts att staten eller något stort bolag gör det, säger han.

Farid Bonawiede är civilingenjör i teknisk fysik och har jobbat mycket med olika startup-bolag. Just nu med Delibr som utvecklar ett chattverktyg för att kollegor ska kunna "diskutera strukturerat" på jobbet.

– Jag gillar problemlösning. Om man sen gör det i bolagsform eller med vänner spelar inte så stor roll, säger han.

Finns det en sorteringsrobot i bruk om fem år, tror du?

– På prov finns det nog, någonstans. Tekniken finns. Det handlar bara om att någon ska tycka att det är tillräckligt viktigt. Eller att det går att tjäna pengar på det.

Tävlingsvinsten, en kamerautrustad drönare DJI Mavic Pro, kommer väl till pass. Han har redan byggt så väl egna flygplan som raketer och utrustat dem med kamera.

– Och så kappseglar jag. Jag ska försöka få lite schyssta bilder från seglingen med drönaren, säger han.

Finalistrobotarna

Re-robot: 264 röster. "En källsorteringsrobot som sorterar, rengör och komprimerar sopor."

Printabot: 186 röster. "Jag har nyss byggt en 3D-skrivare. Min drömrobot startar 3D-skrivaren på fjärrkommando, väljer utskrift från lista, byter material, bevakar skrivaren och avslutar utskriften genom att ta bort den färdiga utskriften från skrivaren. En fullt automatiserad prylfabrik i miniformat!"

Calypso: 92 röster. "En undervattensdrönare Autonom, portabel, direktlänk, Obegränsat djup. Släpp i den i havet, utför undersökningar med sidescansonar och multibeam Laserplottning Manipulatorarm för att greppa saker, fästa bojar, röja spökgarn, utforska vrak. Flyg hem när det är klart."

Stomachsearcher: 26 röster. "Dottern har Crohns sjukdom=>smärtsamma undersökningar m slangar i magen. Förslag: miniatyr-"kamera-ubåt"/tablett Ø5 x 15 mm. Navigerar o fotar mag-tarm-kanal i klar vätska. Bilder via BT till patient-mobil +läkare som kan distans-styra "roboten" + logga bilder. Reducerad kostnad och patient-smärta!"

Tage: 10 röster. "Min drömrobot målar om huset åt mig! Tänkte att man ställer en skena runt huset, roboten läser av vad som är snickerier och vad som är fasad och målar rätt kulör på vardera."

Helpmego: 9 röster. "Interaktiv robotrullator, anpassad till användaren. Syfte: öka rörligheten hos personer som vill röra sig/gå ut mer själva men är osäkra. Den kan komma på anrop, låsa sig , ge vägledning , tala med hissen med hissen, kalla på hjälp."

Johan Kristensson

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt