Robotrulle förvandlas till helikopter

2011-05-19 14:09  

En spaningsrobot som rullar på marken kan förvandlas till helikopter när den kommer till oöverstigliga hinder.

Forskarna Alex Kossett och Nikolaos Papanikolopoulos vid universitetet i Minnesota har tagit fram en spaningsrobot som noggrant kan undersöka terrängen, men flyga därifrån om den skulle hamna i svårigheter.

Flygande spaningsrobotar har fördelen att de är mycket rörliga, men aktionstiden är ofta kort och de har svårt att undersöka marken detaljerat.

Markgående robotar har fördelen att de kan undersöka marken extremt noga, men de riskerar att förr eller senare stoppas av hinder de inte kan ta sig förbi.

Lösningen blev en transformer, en rullande robot som förvandliar sig till en flygande farkost. I det här fallet en helikopter.

Forskarna försökte använda ett och samma drivsystem för hjul och rotor, men insåg att det var effektivare att ha två separata drivsystem. Det mycket komplicerade systemet att fälla ut rotorbladen kostade över 100000 kronor att utveckla.

Roboten presenterades tidigare i veckan på IEEE-symposiet Robotics and Automation i Shanghai.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt