Robotfordonet laddar om kulsprutan på sex sekunder

2018-02-08 17:14  

Nu har USA kommit ett steg längre i utvecklingen av sin robot-Humwee. ”Wingman” har fått en eldriven kulspruta som laddar om på sex sekunder. Programchefen lugnar dock allmänheten – en soldat kommer alltid vara med i loopen.

U.S. Army har visat iver över att hänga på utvecklingen kring autonoma farkoster och vapensystem, men armén har släpat efter kollegorna inom flygvapnet och flottan. Att manövrera i fält, med oregelbunden terräng, damm och lera har visat sig utgöra en större utmaning än att operera i luftrummet och på de sju haven.

Ett av arméns initiativ inom området är Wingman-programmet. Det sträcker sig över tre år med en budget på 20 miljoner dollar. Wingman sammanlänkar bemannade fordon med obemannade Humwees. Dessa robotfordon kan ta täten vid anfall och ta på sig de största riskmomenten, eller exempelvis skickas ut till en kraschad helikopter bakom fiendens linjer.

Nu testas två Humwees, en bemannad M151:a och en obemannad M1097. Besättningen på tre soldater sköter målsökning, Wingmans lasermätare – och de håller även i avtryckaren. Den stora utmaningen har varit att hitta en kulspruta som är underhållsfri. Konventionella kulsprutor kräver mycket omsorg. Dels blir pipan snabbt upphettad, och måste då få kylas av eller bytas ut. Om underhållet är det minsta eftersatt så kan man räkna med eldavbrott.

Tidigare testade vapen har bland annat inkluderat en fjärrstyrd M240 på 7,62 mm, men den visade sig inte hålla måttet. Lösningen är Advanced Remote/Robotic Armament System. ”ARAS” inkluderar en eldriven kulspruta på 7,62 mm. Den speciella pipan kan klara av att man tömmer magasinets 1 500 skott inom loppet av fem minuter utan att överhettas. Och systemet kan ladda om med ett fullt magasin på sex sekunder.

– Uppenbarligen är eldavbrott ingen bra sak när du befinner dig en kilometer från fordonet. Den stora fördelen med det här eldrivna systemet är att man avsevärt minskar incidenter där vapnet låser sig, säger vise programchef Thomas B. Udvare till Army News Service.

Vapnet kan svänga runt 360 grader, med 90 graders höjning och 30 graders sänkning. ARAS har parats ihop med Autonomous Remote Engagement System som använder visuellt baserad automatisk målidentifikation. Många upplever autonoma vapensystem som extremt skrämmande, men arméns representant ger ett lugnande besked till de som fruktar att scenarion från filmens värld ska bli verklighet.

– Du kommer aldrig få en situation där den här typen av system ger sig ut som i The Terminator. Inom en överskådlig framtid kommer det alltid finnas med en soldat i loopen, säger Thomas B. Udvare till Army News Service.

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt