Robotbilens beslut om liv och död

2015-06-26 09:35  
Självkörande bil som används vid Stanfords CARS. Foto: CARS

Fler och fler självkörande bilar provas i trafik. Det ställer etiska frågor på sin spets - när robotbilen måste besluta om liv och död.

Google har fått mycket uppmärksamhet för sina självkörande bilar. De stora biltillverkarna ligger också långt framme och visar upp olika långt gångna lösningar för hur självkörande bilar klarar att navigera både i tät stadstrafik, på motorvägar eller att parkera själva.

De självkörande bilarna blir det mest omfattande försöket att få robotar och människor att samsas i tillvaron, en fråga som verkstadsindustrin brottats med i många år när det gäller samarbetet mellan människor och industrirobotar.

När robotbilarna släpps ut i trafiken och blandas med bilar som körs av människor kommer förr eller senare situationer uppstå där etiska frågor ställs på sin spets: vem ska robotbilen skydda i första hand? De som sitter i bilen eller medtrafikanter.

Datorerna som styr manövreringen i en robotbil kan fatta blixtsnabba beslut, men vilka värderingar ska programmeras in i styrsystemen? Ska robotbilen köra över ett stup för att inte krocka med skolbussen full av barn? Ska robotbilen köra upp på trottoaren istället för att mosas av en lastbil, och där köra köra på gångtrafikanter?

Vid Center for Automotive Research på Stanford, CARS, har flertalet av industrins aktörer anslutit sig för att dels utbyta erfarenheter om tekniken bakom självkörande bilar, dels ta del av frågor om etiska värderingar när systemen ska programmeras.

Chris Gerdes leder forskningen kring etiska frågor vid CARS och säger till Bloombergs att industriföreträdare nu blir allt mer intresserade av att diskutera etiken bakom säkerheten när styrsystemen ska programmeras.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt