Rentvådd ryss suktar efter Saab

2010-12-16 08:35  
Vladimir Antonov under Midnattssolsrallyt i somras i sina Saab 99 Turbo. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Vill du fortfarande köpa Saab?<br/> - Ja, absolut, säger den ryske bankiren Vladimir Antonov som finansierat Spykers utköp av Saab från GM.

Det är Svenska Dagbladet som intervjuat Vladimir Antonov efter att han i två rapporter friats från misstankar om pengatvätt och skumma affärer.

Han säger nu till SvD att han inlett förhandlingar med amerikanska GM om att slippa bannbullan och bli godkänd som ägare till Saab.

Vladimir Antonov var delägare i det holländska sportbilföretaget Spyker, som förhandlade med GM om att ta över Saab Automobile.

Men i mitten av december förra året drog GM i bromsen och vägrade sälja till Spyker så länge Antonov fanns med som ägare.

Misstanken fanns att Vladimir Antonov och hans bank var inblandad i tveksamma affärer som i GM:s ögon gjorde honom diskvalificerad som köpare av Saab.

Spykers vd Victor Muller löste problemet genom att koppla loss Antonov från själva ägandet i Spyker.

I stället gick Antonov in med ett stort lån som gjorde det möjligt för Victor Muller att genomföra affären i februari 2010.

Nu har två rapporter om Antonovs affärer offentliggjorts, vilka friar Antonov från de tidigare misstankarna och i praktiken öppnar dörren för Vladimir Antonov att på nytt gå in som ägare i Spyker och Saab.

Förhandlar du nu med GM om att köpa Saab och Spyker?

- Vi förhandlar för närvarande med GM om olika möjligheter, säger Vladimir Antonov i SvD-intervjun.

I april nästa år måste Spyker lösa ett stort lån där Spykeraktier ligger som säkerhet.

Vad händer om Victor Muller inte kan betala lånet?

- Det får vi ta då. Men vi har en bra relation Victor och jag.

Handen på hjärtat – tror du verkligen att du kan komma tillbaka som ägare i Spyker och Saab?

- Jag vet ärligt talat inte. Det får den närmaste tiden utvisa, säger Vladimir Antonov till SvD.

Två rapporter

Svenska Riksgälden beställde genom advokatfirman Vinge en undersökning av Vladimir Antonov i samband med att Riksgälden skulle ställa ut kreditgarantier till Saab. Undersökningen genomfördes av det amerikanska undersökningsföretaget Kroll. Den rapporten var klar den 16 december 2009, bara två dagar innan GM drog i bromsen.

En andra rapport, som nu också offentliggjorts, är beställd av Vladimir Antonov själv. Den utfördes av det amerikanska företaget Ipsa International efter det att GM sagt nej till Antonov som motpart i förhandlingarna om Saab.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt