Remus fann vraket på 5000 m djup

2011-04-04 10:09  
Remus 6000 klarar sig på egen hand i djupet.

Vraket efter det störtade Air Franceplanet AF447 har lokaliserats av en självgående robot på 5000 meters djup i Atlanten.

(Uppdaterad) Planet störtade den 1 juni 2009 under en flygning mellan Rio de Janeiro och Paris. Samtliga 228 ombord omkom. Varför planet störtade är fortfarande okänt, men om man hittar någon eller båda färdskrivarna (svarta lådorna) kan data från dessa möjligen ge svar.

Sökningarna efter färdskrivarna bekostas av flygbolaget Air France och flygplanstillverkaren Airbus som har anlitat djuphavsforskare som använder sig av den självgående roboten Remus 6000 för att avsöka havsbotten över den troliga nedslagsplatsen.

Forskningsfartyget Alucia är bas för dykningarna. Remus klarar arbetspass på omkring ett dygn.

En fransk domstol har inlett en förundersökning mot företagen om åtal för mord. Det är därför viktigt för dessa att tekniska data kan säkras. Kostnaden för djuphavsundersökningen beräknas till över 80 miljoner kronor.

Än så länge finns inga rapporter om att färdskrivarna hittats. Remus kan identifiera föremål på upp till 50 meters avstånd. Den använder sig av en sonar som kan detektera föremål stora som en skokartong.

Senare under måndagen bekräftade den franska regeringen att roboten hittat kroppar i anslutning till den del av flygplanskroppen och en motor som detekterats. Av hänsyn till de anhöriga vill man inte lämna ut närmare detaljer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt