Rekordinvestering i laddstationer för elbilar

2010-01-26 15:49  

Cleantech-ikonen Shai Agassi har lyckat få fram ytterligare drygt 2,5 miljarder kronor i nytt riskkapital för sitt nätverk av laddstationer för elbilar. Det är nytt rekord i miljöteknikbranschen.

Totalt har Better Place nu samlat in över 5 miljarder svenska kronor i riskkapital.

De nya investeringarna ska enligt Better Place grundare, it-miljonären Shai Agassi, i första hand användas för att bygga klart företagets infrastruktur i Israel och Danmark, men också för att expandera till USA, Australien och andra europeiska länder.

Better Place affärsmodell går ut på att företaget står för tillgången till laddningsstationer och batteribytesplatser, och förare får tillgång till dessa genom abonnemang som påminner om mobiloperatörernas.

Om allt går enligt planerna ska de första laddnätverken vara klara 2011 I Israel och Danmark.

Shai Agassi, tidigare teknikchef hos mjukvaruföretaget SAP, har i dag ett avtal med Renault-Nissan. Det franska bilföretaget ska bygga elbilar som passar in i Better Place system.

Så här går batteribytet till.Se videofilmen här.

Läs Ny Tekniks artikel om premiärvisningen i Yokohama.

Kapitalet tror på Better Place
Förutom att det rör sig om en rekordstor summa pengar – den största investeringen hittills inom miljöteknik, enligt Better Place – är tillskottet av kapital från några av bankvärldens riktiga tungviktare ett tecken på att det finns människor med gott om både makt och pengar som tror på Better Place planer att bygga ett globalt nätverk med laddstationer för elbilar.

- Better Place är ett stort experiment i hur du säljer och förser fordon med bränsle, och de här investerarna har låtit sig övertygas om att det kan dra in pengar, säger Rod Lache, en analytiker på Deutsche Bank, till New York Times.

- Nu väntar vi på en bedömning av tekniken och konsumenternas utvärdering, tillägger han.

Bankjätte tar plats i styrelsen
Den nya rundan investeringar leds av en av världen största banker, HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited), som satsar drygt 900 miljoner kronor i Better Place och därmed får en plats i företagets styrelse.

En rad andra banker och företag bidrar med ytterligare 1,6 miljarder kronor. I den här gruppen finns bland annat de amerikanska investmentbankerna Morgan Stanley och Lazard Asset Management.

Dessutom ställer några av de ursprungliga finansiärerna – flera israeliska företag och det amerikanska riskkapitalbolaget Vantage Point Venture Partners – upp med nya pengar.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt