Regina slog hastighetsrekord i tunnel

2009-08-04 08:31  

Tåget Regina har under sommaren kört 289 kilometer i timman genom tunnlar på Botniabanan. Så snabbt har inget tåg kört tidigare genom en tunnel i Sverige.

Hastighetsrekordet på öppen järnväg i Sverige är 303 kilometer i timman, också det satt av ett Reginatåg, för ungefär ett år sedan.

Det färska tunnelrekordet sattes som ett fullskaletest i ett forskningsprojekt som utförs av Chalmers - med syftet att dels undersöka om de nybyggda tunnlarna lever upp till konstruktionskraven, dels ta reda vad som händer med en människa i en tunnel när ett tåg rusar förbi. För att utröna det ställde Chalmersforskarna upp en 1,5 meter hög cylinder, utrustad med sensorer, i en av tunnlarna.

Den första forskningsuppgiften, konstruktionskraven, handlar bland annat om att undersöka hur ytskiktet i tunnlarna klarar av krafterna som från ett tåg rusar förbi i hög hastighet, hur dörrar och brunnar i en tunnel påverkas av dessa krafter.

– Testerna vid Botniabanan betyder att vi kan jämföra våra beräknade resultat med de verkliga resultaten, säger Sinisa Krajnovic, forskare på Chalmers avledning för strömningslära och projektledare för testerna på Botniabanan.

Hans Dahlquist

Mer om: Regina snabbtåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt