Regeringens ödesbesked snart här

2011-12-19 10:21  
Näringsminister Annie Lööf. Foto: Scanpix

Näringsminister Annie Lööf och Riksgälden håller i eftermiddag presskonferens med anledning av Saabs begäran om konkurs.

Lagmannen Gunnar Krantz vid Vänersborgs tingsrätt håller just nu på att gå igenom konkursansökan och dess bilagor och ett konkursbesked väntas komma inom kort.

När ett beslut är fattat kommer den statliga myndigheten Riksgälden och näringsminister Annie Lööf , centern, att hålla var sin presskonferens  om läget i  regeringshögkvarteret Rosenbad.

Presskonferenserna är utlysta till strax efter tre i eftermiddag respektive klockan fyra.

Här är den information som Riksgälden tidigare publicerat om garantierna för Saab-lånen:

Riksgälden har på uppdrag av regeringen ställt ut statliga garantier för att ge Saab Automobile AB en chans att överleva sedan bolaget hamnat i rekonstruktion i slutet av 2009.

Genom de avtal som Saab skrivit under ska de tre parterna Riksgälden, regeringen och Europeiska investeringsbanken, EIB, godkänna nya ägare som omfattar en ägarandel på 10 procent och uppåt i såväl Saab Automobile som moderbolaget Swedish Automobile.

När det gäller Vladimir Antonov måste dessutom godkännande inhämtas av General Motors, GM. Det gäller i det fall Vladimir Antonov ska bli ägare i eller på annat sätt finansiera Saab Automobile eller dess moderbolag.

Den ursprungliga garantin omfattade en möjlighet att låna upp till 400 miljoner euro, men den skrevs ner till 280 miljoner euro under sommaren 2011. Det var när Riksgälden släppte sin pant i fastighetsbolaget Saab Automobile Property för att göra det möjligt för Saab att snabbt kunna sälja fastighetsbolaget, ta in kapital och stärka sin likviditet.

Hittills har Riksgälden ställt ut garantier för EIB:s lån på 217 miljoner euro.

Lånen är en projektfinansiering för utveckling av miljöanpassad teknik och utvecklingsprojekt med inriktning mot trafiksäkerhet. Lånen har betalats ut enligt ett förutbestämt schema där Saab har fått ansöka om en garanti mot att de har kunnat bevisa att de uppfyller avtalsvillkoren.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt