Regeringens förslag: Lägg ned FXM

2015-04-23 12:30  

Regeringen har i dag beslutat att lägga ned Försvarsexportmyndigheten, FXM. Enligt myndigheten bidrog den statliga försvarsexportverksamheten med över en halv miljard kronor till statskassan 2014.

Regeringen har i dag tagit ett beslut om att lägga ned Försvarsexportmyndigheten. Det innebär också att Försvarets materielverk, FMV, tar över somliga av FXM:s nuvarande uppgifter.

Eftersom det är ett budgetärende måste beslutet också prövas av riksdagen.

Men vid en omröstning i riksdagens kammare den 3 december i fjol antog en majoritet av riksdagspartierna alliansens budgetmotion i stället för regeringens. Nedläggningen av FXM stoppades därmed tillfälligt.

Men för några veckor sedan markerade regeringen i vårändringsbudgeten att man minskar anslagen till FXM - för 2015 uppgår de till 67 miljoner kronor. Och att planen är att avveckla myndigheten framöver.

I dag har alltså regeringen tagit ett avvecklingsbeslut och det väntas landa i riksdagen för en omröstning i mitten av juni . En öppen fråga blir hur oppositionen kommer att rösta denna gång.

Peter Göthe, ställföreträdande generaldirektör på FXM, säger så här om regeringsbeslutet i dag:

-Vi respekterar självklart det här beslutet. Vi fick ett uppdrag från förra regeringen och har uppfyllt det enligt Statskontorets bedömning. Och vi känner oss stolta över att ha gjort detta, säger han.

Alliansregeringens mål med att sätta upp en egen försvarsexportmyndighet var att öka öppenheten kring exportstödsåtgärder, något som tidigare hanterades av FMV.

Dessutom ville man renodla rollerna: FMV skulle inte både upphandla krigsmateriel och ge samma industri exportstöd.

Enligt Statskontoret - som granskat FXM:s nu femåriga verksamhet - har transparensen ökat och rollerna blivit tydligare. Samtidigt kritiserar man att FXM redovisar för knapphändiga uppgifter kring verksamheten och resultaten.

Men i en rapport till regeringen som handlar om hur FXM bidrar till Försvarsmaktens operativa förmåga och materielförsörjning, skriver FXM att myndighetens och FMV:s försvarsexportverksamhet under 2014 bidrog med över en halv miljard kronor i direkta intäkter till statskassan under 2014.

Det senare genom att man bidrar till kostnadsdelning för drift av gemensamma system via mellanstatliga avtal, via återtag av tidigare gjorda investeringar i samband med försäljning eller uthyrning av Gripen, via rojaltyintäkter samt till mindre del, via försäljning av överskottsmateriel.

Initierade källor uppger för Ny Teknik att FMV kommer att få ta över de fortsatta statliga satsningarna på att export av stridsflygplanet Jas 39 Gripen, handläggningen av exportstöd till industrin samt försäljning av överskottsmateriel.

Vad som händer med FXM:s andra delar som exempelvis den övergripande exportfrämjande verksamheten och den marknadsanalytiska delen är oklart.

 

 

 

Mer om: FXM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt