Fordon

Regeringen underkänner Saabs affärsplan

Affärsplanen för Saab är inte tillräckligt bra för att staten ska ge lånegarantier. De affärsplaner för Saab som GM hittills har lämnat in får underkänt, enligt statssekreterare Jöran Hägglund.

Publicerad

– Vi har ju kontinuerliga träffar och diskussioner med GM och Saab. Vi har då begärt att få förtydligade och förbättrade underlag. Mer trovärdiga affärsplaner, som beskriver utvecklingen för några år framöver utifrån scenarion där försäljningen fortsätter att minska och de åtgärder som behöver vidtas för att möta det. Det är en förutsättning för att komma framåt i diskussionen om lånegaranti, säger statssekreterare Jöran Hägglund till Ekot.

GM har tidigare offentligt uttalat att ett stöd från den svenska regeringen är en förutsättning för att Saabs nya modeller ska få börja tillverkas. Först på tur står nya 9-5, som i slutet av 2009 ska ersätta den gamla 9-5. Enligt GMs planer ska Saab ska bli ett mer självständigt bilföretag, där bland annat tillverkningen av nya 9-5 och cabrioletmodellen av 9-3 flyttas till Trollhättan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här