Regeringen prutar på ÖB:s Jas-krav

2012-11-08 13:55  
Svenska Jas-plan ska för första gången ut på internationella stridsuppdrag.

Om fyra veckor tar riksdagen det historiska beslutet att uppgradera Jas 39 Gripen. Trots det saknas besked om varför regeringen förslår inköp av 40 till 60 plan, när ÖB Sverker Göranson vill ha 60 till 80.

Varför föreslår regeringen en anskaffning av 40-60 nya Gripen-plan när landets överbefälhavare säger att 60 är det absolut minsta gränsen för att landet ska kunna försvaras?

Hur många miljarder kommer lyftet av Gripens operativa förmågor egentligen att kosta? Vilka andra materielsystem måste bortprioriteras för att landet ska ha råd med nya Super-Jas, eller Jas E och Jas Erik, som den också benämns?

Frågorna hängde tungt i luften när riksdagens försvarsutskott på torsdagsförmiddagen höll en stor offentlig utfrågning om anskaffningen av nästa generation jas 39 Gripen i riksdagens lokaler vid Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm.

Kallade var företrädare för regeringen som deltog med statssekreteraren i försvarsdepartementet Carl von der Esch, samt landets ÖB Sverker Göranson och andra företrädare för försvarsmakten. Inbjudna var också representanter för Försvarets materielverk, Försvarsexportmyndigheten och Gripen-tillverkaren Saab.

Enligt försvarsmakten kommer den nuvarande versionen av Jas 39 Gripen, kallad c/d, att inte längre vara försvarsmässigt duglig efter 2030. Den måste bytas ut eller uppgraderas från och med 2020.

Regeringen har i höstens budgetproposition därför föreslagit att Sverige ska beställa 40-60 plan, vilket även socialdemokraterna ställer sig bakom. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att uppgradera stridsflygsystemet när omröstningen sker i riksdagen den 6 december.

ÖB Sverker Göranson gjorde i dag dock helt klart att försvarsmakten inte kan tänka sig ett längre antal än 60-80 plan.

Om regeringen går på den lägre numerären 60 plan, måste detta kompenseras genom inköp av luftvärnssystem i syfte att förstärka luftförsvaret.

-Stridsflygsystemet är en del av luftförsvaret och antalet påverkar givetvis andra delar av luftförsvaret. 60 plan är ett absolut minimum, säger Sverker Göranson.

Statssekretare Carl von der Esch fick upprepade gånger frågan av ledamöter från olika partier hur regeringen gjort sin bedömning när man föreslår ett lägre antal plan, det vill säga, 40-60 plan. Men några raka svar eller någon klar motivering gav han inte.

-Det är vad regeringen har sagt att man vill gå fram med.

Dock uppgav statssekreteraren efter mötet för Ny Teknik att regeringen kommer att besluta sig för ett bestämt antal plan under nästa år.

-Vi kommer att klargöra den frågan 2013, säger Carl von der Esch.

Om nya Jas Erik-flottan ska bestå av 40 plan innebär det i praktiken att ett ännu lägre antal ska försvara Sverige i luften. Enligt stabsofficeren och Jas-piloten Lars Helmrich kommer att litet antal plan alltid behöva repareras och stå på marken som reserver. Exakt hur försvaret räknar ifråga om den operativa numerären vill han inte uppge.

Även finansieringen av det väldiga industriprojektet innehåller frågetecken. Tidigare höstas kröp det plötsligt fram att 5, 5 miljarder kronor saknas.

Regeringen hade dessförinnan i augusti sagt att köpet av 40-60 plan samt utveckling och drift i 30 år kostar 90 miljarder kronor eller 3 miljarder kronor per år i 30 år och att man behövde tillföra 2,2 miljarder i extra försvarsmaterielanslag.

Nu saknas det 5, 5 miljarder. Regeringen har föreslagit att försvarsmakten ska ta dessa ifrån andra redan inplanerade materielprojekt. Men vilka projekt som då får stryka på foten och kommer att trängas undan, fick försvarsutskottets ledamöter inte svar på i dag.

-Vi jobbar med frågan, säger försvarsmaktens planeringschef Jan Salestrand.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt