Regeringen och ÖB strider om försvarsbeslut

2013-03-15 15:47  
Jan Salestrand, vikarierande ÖB, tvåa från vänster, och Michael Moore, departementsråd, längst till höger, har olika tolkningar av vad 2009 års försvarsbeslut innebär i praktiken. Peter Nordlund, försvarsforskare på Foi, längst till vänster, och Michael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet, deltog i dagens debatt. Foto: Monica Kleja

Därför strider de kring "enveckasförsvaret" och de framtida försvarsanslagen: Regeringen och ÖB är djupt oense om vad 2009 års försvarsbeslut i praktiken innebär.

De senaste veckornas "öppna krig" mellan försvarsdepartementet och försvarsmakten om "enveckasförsvaret" och synen på de framtida försvarsanslagen fick på fredagen en djupare förklaring än vad som tidigare varit känt.

Försvarets ekonomi är i god balans. Det finns ingen akut eller ens "närtida" utgiftskris, intygade bägge parter på fredagens Folk och försvar-seminarium i Stockholm.

Däremot skiljer sig åsikterna fundamentalt kring hur överbefälhavaren, ÖB, ska genomföra 2009 års försvarsbeslut, som ska vara uppfyllt senast 2014. Det gäller såväl kostnaderna för de anställda som de för materielen.

Vikarierande ÖB Jan Salestrand uppgav att försvarsmakten drar sitt strå till stacken för att skära ned på utgifterna, men det finns behov av att klara ökade lönekostnader och att förnya stora materielsystem, som medelräckviddigt luftvärn, framöver. Samlat behövs dryga 4 miljarder kronor mer år från 2019, beräknar man.

Michael Moore, som är departementsråd på försvarsdepartementet, menade dock bestämt att försvaret inte effektiviseras på det sätt som riksdagen önskat i försvarsbeslutet från 2009.

Regeringen vill minska antalet fast anställda officerare (i dag över 8 800) och öka andelen reservofficerare. Man förbereder nu en tuffare styrning av försvarsekonomin och andra åtgärder, som att den pågående parlamentariska försvarsberedningen ska få utreda om det nya luftvärnssystemet som ÖB vill ha verkligen behövs.

-Vi ska tillbaka till en karta som inte prövats på många år men verkligheten har förflyttats, sa Jan Salestrand, om att regeringen strikt håller fast vid sin tolkning av 2009 års försvarsbeslut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt