Regeringen kan få rätt att hyra ut Jas-plan

2015-12-01 15:49  
Jas 39 Gripen Foto: Peter Brauns / Alamy

En majoritet i försvarsutskottet vill att regeringen på egen hand ska kunna hyra ut Gripen-plan till länder som redan leasar plan.

Förslaget grundar sig i ett politiskt initiativ som togs i utskottet i november. Ett enigt utskott vill ge regeringen möjlighet att hyra ut "materiel" som är kopplat stridsflygplansystemet Jas 39 Gripen C/D.

Enligt Ny Tekniks källor kan flygplan ingå det materielbemyndigande som försvarsutskottet vill ge regeringen och som föreslås gälla under nästa år, 2016.

I dagsläget är det bara riksdagen som kan besluta om att hyra ut Gripen-plan till andra länder.

"Försvarsutskottet har konstaterat att Sverige bör stå fast vid de exportåtaganden som finns i relation till de länder som i dag hyr JAS 39 C/D. Därför föreslår utskottet att riksdagen ger regeringen möjlighet att under 2016 besluta om uthyrning av materiel som kan avvaras under begränsad tid till dessa länder", skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

Ämnet kom upp när utskottet diskuterade regeringens budgetproposition.

Försvarsutskottet framhåller i pressmeddelandet att syftet med att hyra ut svenska flygvapnets plan till andra länder syftar till "en kostnadseffektiv materielförsörjning".

Ny Teknik har sökt Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, för en kommentar.

Enligt uppgift kommer tre partier - M, SD och Liberalerna (före detta FP) - att lägga ned sina röster " av voteringstekniska skäl" när riksdagen ska fatta beslut i ärendet den 16 december.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL