Regeringen hoppas på höghastighetståg i Sverige

2016-09-02 08:01  
Foto: Pixabay

Regeringen ska bjuda in alliansen och Vänsterpartiet för samtal om höghastighetstågen inför höstens infrastrukturproposition.

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, hoppas på en uppgörelse men beskriver de kommande samtalen som känsliga.

– Det är viktigt att det här inte ska upplevas som den enes eller den andras vinst, säger hon till Dagens industri som hänvisar till källor beträffande de blocköverskridande överläggningarna.

Svensson Smith anser att det är omöjligt att få ordning på den svenska järnvägen om inte regeringen går vidare med höghastighetsbanan, ett projekt som lanserades av Alliansregeringen inför valet 2014 och ärvdes av S-MP-regeringen efter maktskiftet.

Karin Svensson Smith hoppas att samtalen ska leda till en bred uppgörelse över blockgränsen.

– Regeringen kan knappast lägga fram en proposition om en så här stor investering utan att ha en bred förankring, säger hon till Di.

Notan för höghastighetsbanan beräknas till 230 miljarder kronor.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) vill inte kommentera förhandlingarna, men enligt Di:s källor vill regeringen komma i gång med överläggningarna "så snart som möjligt".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt