Regeringen fryser miljardlån till Volvo PV

2009-05-07 09:44  
Stephen Odell

Ford ska sälja Volvo PV. Därmed får man inte i nuläget den nödvändiga statsgaranti som behövs för att Volvo PV ska erhålla fem-miljarder-lånet från Europeiska investeringsbanken.

Volvo Personvagnar får inget miljardlån från Europeiska investeringbanken.

Det står klart i dag då Volvo PV meddelar att man inte kommit överens med regeringen om villkoren för den statliga lånegaranti som EIB kräver för att betala ut lånet.

De utdragna förhandlingar som förts mellan Volvo PV, Ford, Riksgälden och näringsdepartementet har strandat.

Parterna har gemensamt beslutat att skjuta upp diskussionerna, meddelar man i dag.

”Detta beror framför allt på den strategiska översyn Ford genomför, som kan leda till en försäljning av Volvo Personvagnar.”, skriver Volvo PV i ett pressemeddelande.

- Vi har hela tiden haft en konstruktiv dialog med regeringen och den stöttar vår affärsplan, säger Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar.

Lånen är tänkta att bidra till finansieringen av ett antal pågående projekt som syftar till att utveckla ny teknik med bättre miljöprestanda.

Samtidigt är Stephen Odell besviken på svenska regeringen:

- Vi är naturligtvis besvikna att vi inte har nått fram till en överenskommelse. Våra konkurrenter på andra marknader som Italien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien har fått tillgång till liknande lån från EIB vilket naturligtvis ger dem konkurrensfördelar i dessa svåra tider, tillägger han.

Volvo Personvagnar kommer nu fortsätta lobba för att förverkliga andra statliga initiativ, uppger man.

Detta exemplevis: marknadsstimulerande åtgärder och stöd för forskning, leverantörer och kompetensutveckling.

“Väldigt lite av detta har hittills kommit på plats”, skriver man i pressmeddelande.

Parallellt med förhandlingarna med den svenska regeringen har Volvo Personvagnar startat en dialog på andra platser där företaget har verksamhet. Denna dialog fortsätter, uppger man i dag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt