Redo för dyk till 6000 meter

2010-11-02 14:51  
Den två meter långa dykroboten utvecklas vid fyra Fraunhoferinstitut.

En två meter lång dykrobot utrustad med ögon, öron, hjärna, motor och batterier förbereds för dykning ner till 6000 meter.

Roboten tas fram som ett alternativ till trådstyrda dykrobotar där tråden blir ett problem när den rullas ut för långt. Forskare vid fyra tyska Fraunhoferinstitut hjälps nu åt med att ta fram teknik för en undervattensrobot som kan utföra jobb på egen hand.

Obemannade undervattensfarkoster som klarar sig på egen hand är än så längre för dyra för att sättas in på enkla inspektionsuppdrag. Forskarna försöker därför ta fram teknik som får ner priset på farkosterna.

Optronikforskare i Karlsruhe arbetar med robotens ögon. Man har valt en metod som gör det möjligt för roboten att orientera sig och hålla sig på förutbestämt avstånd från föremål även om vattnet är grumligt.

En laserpuls sänds ut från en kamera, pulsen reflekteras från ett objekt som träffas. Mikrosekunder innan ljuset kommer tillbaka öppnar kameran slutaren och sensorer tar emot ljuset.

Hjärnan, eller kontrollprogrammet, som ser till att hålla farkosten på rätt kurs, utvecklas av optronikforskare i Ilmenau. Forskare i biomedicin i St Ingbert tar fram silikongummi för tryckisolering av elektronik liksom robotens öron. Här har man valt ultraljudsteknik, som kan användas vid inspektion av exempelvis betongfundament för havsbaserade vindanläggningar eller oljeproduktionsanläggningar.

Även litium-jonbatterierna kapslas in i silikongummi, ett arbete som utförs av energiforskare i Oberhausen. Energisystemet ser till att insamlade data sparas om laddningen i batterierna sjunker till så låg nivå att roboten måste stiga till ytan.

Redan i år ska roboten prova nedstigning i en tre meter djup tank vid forskningsanläggningen i Ilmenau. Trots det ringa djupet räcker det för att testa viktiga funktioner, hävdar Thomas Rauschenbach, projektsamordnare.

Nästa år ska dykroboten följa med forskningsfartyget Poseidon för dykning i öppet hav. Fler dykningar ner till 6000 meters djup är inplanerade.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt