Red Bull ansöker om ny flygtävling i Stockholm

2008-05-12 10:26  
Red Bull vill ha flygtävlingen över Stockholms vatten (fotomontage)

Arrangörerna av flygtävlingen Red Bull Air Race gör nu ett nytt försök att få genomföra tävlingen i Stockholm. Tidigare sade myndigheterna nej. Men nu ska tävlingen flyttas från Stockholms ström till Riddarfjärden som erbjuder en bättre säkerhet.

I början av juli kan Stockholm bli skådeplatsen för ett av världens mest spektakulära flygevenemang.

Då planeras Red Bull Air Race där små enmotoriga plan kör slalom mellan portar placerade på vattnet.

Tidigare ville arrangörerna placera tävlingsbanan mitt inne i Stockholm nedanför slottet.

Men Luftfartsstyrelsen avstyrkte ansökan. Bland annat med motiveringen att säkerhetsavståndet på minst 150 meter mellan åskådare och uppvisningsområde inte kunde säkerställas.

Nu har emellertid arrangörerna sökt ett nytt tillstånd för att istället tävla ovanför Riddarfjärden där avståndet till kajerna är mycket större.

– Nu känner vi oss trygga att tävlingen verkligen blir av, säger Jesper Antell som är pressansvarig vid red Bull Sweden.

Även hamnmyndigheterna avstyrkte den tidigare ansökan då all sjötrafik på den livligt trafikerade Strömmen måste avlysas under tävlingsmomenten.

Men på Riddarfjärden är det glesare mellan båtarna.

– Vi har stöd av Stockholms hamn och det verkar som det mesta är ordnat när det gäller båttrafiken på Riddarfjärden, säger Jesper Antell.

För Stockholms del skulle flygtävlingen bli ett av de största evenemangen sedan Stockholm Water Festival som senast genomfördes 1999.

– Faktum är att det är Stockholms stad som bett oss att anordna tävlingen. Så därifrån har vi allt stöd, säger Jesper Antell.

I den första ansökan om tävlingen skulle en tillfällig flygplats anläggas på Ladugårdsgärdet komplett med hangarer och en stor åskådarläktare.

Då skulle det uppstå problem med luftrummet ovanför Gärdet där inflygningen mot Bromma flygplats sker.

Men nu vill tävlingsarrangörerna istället flytta all verksamhet från Gärdet till Bromma där det också ska byggas åskådarläktare.

Formellt är det Polismyndigheten i Stockholms län som avgör om flygtävlingen får genomföras.

– Vi har fått in en ny ansökan. Men den måste kompletteras innan vi kan lämna något besked, säger Anneli Granstedt som är tf biträdande avdelningschef på polisens tillståndsenhet.

Därefter ska ansökan gå på remiss till hamnmyndigheten, Stockholms stad och Luftfartsstyrelsen

– Det vi fått in hittills är ansökningar om olika tillstånd som krävs för de tävlande piloterna. Men de tillstånden blir nog inga problem, säger Lena Byström Möller som är stf generaldirektör på Luftfartsstyrelsen.

Om tävlingen och flyguppvisningarna blir av ska de genomföras 2 - 6 juli.

– Vi känner oss så säkra på att kunna genomföra evenemanget att vi redan börjat sälja biljetter, säger Jesper Antell.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt