Rättvisa i flygvärlden

2012-11-23 10:33  

Tyska staten vill skaffa sig en lika stor ägarandel i flygjätten EADS som den franska staten. Det blir aktiehandel på hög nivå.

Tyskland och Frankrike har enats om de statliga styrkeförhållandena i den europeiska flygkoncernen EADS. De båda länderna ska äga 12 procent vardera, Spanien 5 procent.

Idag äger Frankrike 15 procent. Tyska regeringen har nu gett klartecken för den statsägda utvecklingsbanken KfW att köpa aktier motsvarande 3 procent av ägandet från franska staten, liksom aktier motsvarande 7,5 procent av ägandet som förvaltas av tyska banker.

Resterande poster för att komma upp i 12 procent köps sannolikt av Daimler, som äger 15 procent av koncernen, men som vill göra sig av med innehavet. Daimler har tidigare hoppats att tyska staten skulle ta över innehavet, men nu tvingas Daimler sälja på den privata marknaden.

Även den stora franska privatägaren Lagardère har flaggat för att man vill minska sitt ägande i EADS.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplan Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt