Ratten kollar förarens hälsa

2011-11-03 14:15  
Sensorer i ratten håller kollen. Foto: TU München

Sensorer som kollar förarens hälsotillstånd och som i nödfall kan bromsa bilen utvecklas av medicinforskare tillsammans med BMW.

En ir-sensor och en sensor som mäter det elektriska motståndet i huden har byggts in i ratten på en BMW. IR-sensorn sänder infrarött ljus till en finger genom att analysera det reflekterade ljuset mäts såväl hjärtfrekvens som syresättning i blodet.

Den andra sensorn mäter vid beröring det elektriska motståndet i huden, och kan då ta reda på hur stressad föraren är.

Sensorerna kan sedan påverka olika funktioner i bilen, fram att exempelvis sänka volymen i bilens musikanläggning till att starta varningsblinker eller nödbromsa bilen.

Projektet ingår i en serie uppdrag som går under namnet Fit4Age för att ta fram hjälpmedel för ett samhälle som fåt allt fler äldre medborgare.

I arbetet deltar forskare från tekniska universitetet i München, avdelningen för medicinteknik, samt forskare från biltillverkaren BMW.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt