Råsop mot Uber i förslag till EU-utslag

2017-05-11 13:56  
Målsättningen: Låta dig beställa flygande Uber-taxi. Foto: Alamy

EU-domstolen hötter med fingrarna mot Uber i Barcelona i ett fall som kan få stor betydelse för taxitjänstens verksamhet i stora delar av Europa.

(Artikeln har uppdaterats)

Verksamheten i Sverige kommer inte att påverkas, enligt Transportstyrelsen.

Ubers taxiverksamhet i Barcelona är en transportverksamhet och måste därför omfattas av de licenser och godkännanden som krävs i landet, anser EU:s generaladvokat i ett förslag till domstolsutslag.

Fallet gäller en tvist där ett taxiförbund i Barcelona anser att Uber gör sig skyldigt till ”illojal konkurrens”, då varken förare eller fordon har de licenser – ofta väldigt dyra – som krävs för taxiverksamhet i staden.

Förbundet får medhåll av generaladvokaten Maciej Szpunar.

”Den tjänst som Uber erbjuder kan inte anses tillhöra kategorin informationssamhällets tjänster. Det rör sig snarare om organisation och administration av ett komplett system för lokal transport på begäran. Uber kan inte heller anses erbjuda en samåkningstjänst, eftersom det är passagerarna som bestämmer transportens destination och då den ersättning som förarna erhåller med god marginal överstiger deras faktiska kostnader”, skriver Szpunar bland annat.

Läs mer:

Läs mer: Skattesmäll för Uber-förare

Uber finns även representerat i svenska städer men den verksamheten påverkas inte av domstolsutslaget, enligt Maria Åkerlund, utredare vid Transportstyrelsen.

– De företag som anlitas via Uber har de tillstånd som behövs, det vill säga taxitrafiktillstånd och förarna har även taxiförarlegitimation, säger hon till TT.

Uber Pop, där förarna saknade bland annat taxikörkort och passagerare istället kunde anlita privatpersoner som anslutit sig till Ubers bokningssystem, hade påverkats av EU-utslaget. Men den tjänsten lades ned i Sverige för ett år sedan.

Själva domen väntas senare i år. Oftast – men långt ifrån alltid – följer domstolen generaladvokatens förslag till utslag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt