Rapport: Britterna leder den självkörande utvecklingen

2019-04-09 13:30  
Företaget Five AI har inlett självkörande tester i vissa Londonstadsdelar. Foto: FiveAI

Storbritannien har potential för att ta täten inom utvecklingen av autonoma och uppkopplade fordon. I en ny rapport hävdas att britterna får se en bred utrullning av självkörande bilar snabbare än i Tyskland, USA, Japan och Sydkorea.

Inför Brexit fruktar många att utträdet ur EU kommer att skada Storbritanniens industri – och det gäller inte minst för fordonsindustrin.

Men nu kommer moteld från en utredning som pekar på att britterna har en stark position inom ett teknikområde som förväntas explodera under de närmaste årtiondena.

En rapport sammanställd av the Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) samt Frost & Sullivan hävdar att Storbritannien har en bra position för att ta täten inom utvecklingen av autonoma och uppkopplade fordon.

Läs mer: ”Vi kan inte vänta tills allt är perfekt”

När det kommer till en storskalig utrullning av självkörande fordon placerar utredarna Storbritannien för Tyskland, USA, Japan och Sydkorea.

– Storbritannien har redan de viktiga byggstenarna – en framåttänkande lagstiftning, en avancerad teknikinfrastruktur, en välutbildads arbetsstyrka, och en teknikmedveten kundbas – som kan leda vägen för utrullningen av autonoma och uppkopplade fordon under nästa årtionde, säger Sarwant Singh, Head of Mobility på Frost & Sullivan till Engineering and Technology.

Prognos: Självkörande fordon ger intäkter på 62 miljarder pund

Britterna var bland annat först med att upprätta lagstiftning kring försäkring av autonoma fordon. Och redan i dag har industri och myndigheter investerat mer än 500 miljoner pund i forskning, utveckling och tester av uppkopplade och självkörande fordon.

Rapportens prognos är att den gruppen fordon under nästa årtionde kan ge Storbritannien intäkter på 62 miljarder pund, motsvarande drygt 751 miljarder kronor.

Utredarna tror också att 420 000 nya jobb kan genereras, dels inom fordonsbranschen – men även i andra sektorer som telekom och digitala tjänster.

Man tror också att ny teknik inom området har potential för att förebygga 47 000 allvarliga olyckor och rädda 3 900 liv.

Tester med automa fordon rullar i London

Tester med autonoma fordon pågår i flera brittiska städer, bland annat har Five AI börjat rulla med sina självkörande bilar i Londonstadsdelarna Bromley och Croydon.

Samtidigt utvärderas autonoma system för landsvägskörning och parkering. Och över 80 samarbetsprojekt kring forskning och utveckling är planerade inom riket.

– Den brittiska potentialen är uppenbar. Vi ligger före många rivaliserande nationer, men för att förverkliga de här fördelarna så måste vi agera snabbt, säger Mike Hawes på SMMT.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt