Rafale på väg vinna i Indien

2012-02-01 08:30  

Indien är på väg att köpa det franska stridflygplanet Rafale. Flygplanstillverkaren Dassault kan därmed kamma hem en jätteorder på 81 miljarder kronor.

Dassault vann konkurrensen med Eurofighter och har lämnat det lägsta budet. Det uppgav i går franska nyhetsbyrån AFP, som citerade anonyma indiska regeringskällor.

Den indiska regeringen har ännu inte gett något officiellt uttalande kring upphandlingen, vilken omfattar 126 stridsflygplan.

- Än så länge refererar man bara till olika källor. Men det finns dock ingen anledning att inte tro att det är sant att Rafale är L1, lowest bidder, det vill säga har lämnat lägsta budet, uppger Susanne Dalskog informationschef på Saabs kontor i New Dehli i Indien.

Saab och svenska Jas 39 Gripen åkte ut ur konkurrensen för omkring ett år sedan, tillsammans med ryska Mig-35 samt amerikanska F-16 och F/A-18, enligt Saab.

Men än är affären mellan Indien och Frankrike inte klar.

-Detta bara är ännu ett steg i processen och nu ska finansministeriet och ett antal kommittéer se in i budet, berättar Susanne Dalskog i mejl till Ny Teknik.

Enligt AFP är flygplansordern värd omkring 12 miljarder dollar eller 81 miljarder svenska kronor.

Nyheten att Rafale vunnit kontraktet i Indien bekräftades senare i går eftermiddag av den franska statsekreteraren Pierre Lellouche. Men han tillade samtidigt att vissa frågor återstår att lösa.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt