Räddningsbil för utomhuskonserter

2010-06-24 14:33  

Räddningsbilen SAM ska ta sig fram i oländig terräng på en utomhusfestival, där vanliga ambulanser skulle köra fast.

I sommar testas den lilla terränggående SAM på olika utomhusfestivaler i Tyskland. I början av juni var den beredd vid musikfestivalen Rock am Ring, i augusti väntar fler uppdrag.

Bilen har tagits fram i ett samarbete mellan företaget Seewald och Seewald och studenter på räddningsutbildningen vid Hamburgs högskola för tillämpad vetenskap.

Erfarenheterna från olyckor på stora utomhusfestivaler är att terrängen ofta är svårframkomlig för vanliga fordon. Har det dessutom regnat blir marken som lervälling. Vassa plåtburkar och trasiga flaskor är heller ingen ovanlig syn på konserter som kan ha pågått i flera dygn.

Räddningspersonal kan behöva bära en bår långa sträckor och värdefulla minuter för att rädda liv kan gå förlorade.

Projektet SAM syftar till att ta fram en kompakt terränggående räddningsbil, som kan stå beredd på en festivalplats. Bilen ska även kunna användas i trånga parkeringshus, badstränder, utställningshallar, flygplatser och i fabriksbyggnader.

Den kompakta bilen är 1,54 m bred och strax under 2 meter hög. Efter sommarens prov ska studenter och tillverkare utvärdera bilen och eventuellt förbereda för serietillverkning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Räddningsbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt