Racingsporten rycker i Formula-Student-teknologerna

2009-08-05 14:19  

Nu får en svensk publik chans att se de fyra små snabba racerbilarna från de tekniska universiteten i Göteborg, Karlstad, Lund och Stockholm tävla mot varandra. Det blir nästa fredag på Gelleråsbanan i Karlskoga.

- Det blir första gången som Sverige visar upp alla universitet och deras racerbilar gemensamt. Förhoppningen är att så många som möjligt från både näringslivet och skolor ska ta chansen att träffa studenterna för att få mer kunskap om programmet.

Det säger Pialill Ring på Swedish Motorsport Industry, som tagit initiativet till att knyta de racerintresserade teknologerna närmare branschen och racingsporten.

Den 14 augusti går det klassiska STCC Kanonloppet i Karlskoga med drygt tio tävlande STCC-team.

Studentteamen får en exklusiv möjlighet att komma in i tävlingsteamens tält och prata med tekniker, förare och projektledare.

Vid fyratiden, när den stora tävlingen är avklarad, blir det en exklusiv tävling mellan de fyra Formula Studentlagen och efteråt får de visa upp sina bilar och göra reklam för sig själva både för gymnasieelver och sponsorföretag.

- Det är inte så många som vet vad Formula Student är och hur avancerat det programmet är – inte bara när det gäller att konstruktion och design utan också projektledning, management och marknadsföring, säger Pialill Ring.

Hon har tagit hjälp av en av frontfigurerna inom svensk racing – Jonas Jarlmark, civilingenjör från KTH med en gedigen fordonsforskning i bagaget och naturligtvis med bakgrund i KTH Racing Team.

Jonas Jarlmark är i dag är "racing engineer" både för världsstjärnan Rickard Rydell i Seats STCC-team och för energibolaget Eons nya STCC-satsning med två stycken upphottade Volkswagen Sirocco med biogasmotor.

Chalmers bästa svenska lag
Tre av de svenska Formula Student-lagen tävlade på Silverstonebanan i England i juli – Chalmers Formula Student, Clear River Racing och LU Racing.

Stockholmsteamet KTH Racing anmälde sig för sent och kom inte med utan får tävla med sin nya bil i de övriga Formula Student-tävlingarna under hösten.

Det gick bra för både Chalmers och Karlstad, särskilt Karlstad som tog sig från en plats långt ned i resulatlistan förra året till en 17:e plats i år.

Chalmers var bästa svenska lag med en 15:e plats. Det var fyra placeringar sämre än förra året men ändå godkänt, enligt chalmeristerna själva.

Lundensarna hade otur och hamnade på 51:a plats av de 82 lag som fullföljde tävlingen.

Formula Student

Formula Student handlar om att konstruera och bygga en ensitsig racerbil, tävla med den i fem olika klasser och "sälja in" konstruktionen inför en jury som ska bedöma hur produktionsfärdigt konceptet är samt teamets förmåga att marknadsföra och hålla ihop projektet.

I år deltog 105 universitet med 2 000 studenter från 23 länder vid tävlinganr på klassiska Slverstone Circuit i England.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt