Putins hemliga vapen mot sanktioner

2014-04-23 13:57  

Rysslands president Vladimir Putin har ett vapen att sätta in vid sanktioner som sätter skräck i bilindustrin.

Vid en eventuell sanktion från västvärlden mot Ryssland har den ryska statsledningen ett effektivt vapen att sätta emot.

Nej, det är inte strypta olje- eller gasflöden.

Det handlar om viktiga och sällsynta metaller, och särskilt då palladium. Ryssland är världens största leverantör av denna för bilindustrin så viktiga metall. Den används i katalysatorerna och har ersatt den tidigare använda metallen platina.

Export av palladium måste godkännas av en särskild gren inom ryska finansministeriet.

Ryssland har skramlat med palladiumvapnet tidigare. År 2000 drog man ner på leveranserna, vilket fick världsmarknadspriset att rusa till 1000 dollar per ounce (31 gram).

Medan industrin letade alternativ ökades sedan leveranserna och priset föll till 200 dollar per ounce.Just nu är alternativen få.

Näst största producenten Sydafrika är ingen pålitlig leverantör. Långa strejker har lamslagit produktionen.

Sanktioner från väst mot Ryssland, som besvaras med strypta palladiumleveranser, är ett scenario som ger den ryska ledningen ett kraftfullt hemligt vapen för ytterligare rörelsefrihet i östra Ukraina.

Håkan Abrahamson

Mer om: Katalysator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt