Putin välkomnar rysk Mazda

2012-09-07 14:20  
Mazda CX-5 snart från Vladivostok Foto: Mazda

Rysslands president Vladimir Putin har öppnat för ett samarbete mellan japanska biltillverkaren Mazda och ryska Sollers, eftersom kundkretsen i östra Ryssland föredrar Asiatiska bilar.

I ett tal i närheten av den östligt belägna hamnstaden Vladivostok på torsdagen meddelade Putin att Sollers och Mazda tillsammans ska bygga en sammansättningsfabrik med kapacitet på mellan 50000 och 100000 bilar per år.

Investeringen uppgår till omkring 7 miljarder kronor och väntas sysselsätta 3000 personer.

Främst är det modellerna CX-5 och Mazda 6 som ska tillverkas.

Flera västerländska biltillverkare har sedan länge etablerat tillverkning i västra delen av Ryssland. Men kunderna i östra Ryssland föredrar asiatiska bilmärken. De höga tullarna gör dessa importerade bilar oproportionellt dyra, och därför välkomas tillverkning inom Ryssland.

Mazda är först att träda in i ett sådant samarbetsprojekt, men även Toyota ska ingå samarbetsavtal med Sollers för att tillverka en stadsjeepmodell i närheten av Vladivostok.

Håkan Abrahamson

Mer om: Mazda Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt