Putin ringde aldrig Lundgren

2011-04-28 15:40  
Bo Lundgren och Daniel Barr på Riksgälden svarade på frågor om Saab och Vladimir Antonov. Foto: Jessica Gow/Scanpix

- Om Putin ringde mig om Saab när han var här? Nej, inte Putin - och inte Fredrik heller, sade riksgäldschefen Bo Lundgren på onsdagens presskonferensen om att ryssen Vladimir Anton nu är godkänd som ägare till Saab.

Både statliga Riksgälden, som garanterat Saab-Spykers lån i Europeiska Investeringsbanken, och svenska regeringen har nu officiellt godkänt Saabs och Spykers ansökan om att den Londonstationerade ryske bankiren Vladimir Antonov får bli 30 procentig ägare i Saabs moderbolag Spyker i en nyemission på 30 miljoner euro.

På presskonferensen  på torsdagseftermiddagen svarade generaldirektör Bo Lundgren och Riksgäldens utlångingschef Daniel Barr på pressens frågor,

Här är ett utdrag ur frågorna och svaren.

Ni hade en tre timmar lång intervju med Vladimir Antonov. Vilka frågor ställde ni?

Daniel Barr: Vi ville höra honom själv förklara vad han vill med Saab. Vi ställde också frågor om hans affärer, alla rykten och alla de frågor som väckts efter de tre rapporter som vi haft tillgång till – den gamla Krollrappoten, Antonovs egen undersökning och vår undersökning som gjorts av advokatbyrån MZS & Partners i Moskva.

Var ni nöjda med svaren? Är alla misstankar om brottslighet och penningtvätt borta?

Daniel Barr: Vi har inte kunna styrka de brottsanklagelser som figurerat och inte heller ryktena om penningtvätt. Det kan vara så att Antonov utsatts för planerad ryktesspridning. Skaffar man sig fiender i Ryssland kan man lätt få planterade anklagelser riktade mot sig via olika internetmedier.

Vad blev intrycket från intervjun med honom?

Bo Lundgren: När man pratar med Antonov får man en känsla av att han har en genuin ambition att göra det bra för Saab.

Är han trovärdig?

Daniel Barr: Vi har inte funnit anledning att tycka något annat.

Har det varit svårt att kolla upp Antonov?

Bo Lundgren: Nej, inte alls. Antonov själv har varit överraskande öppen med information om sig själv och sina affärer.

Är Antonov helt fläckfri då?

Bo Lundgren: Vi har inte hittat något som gör att vi har anledning att neka honom att vara ägare i Saab, eller rättare sagt i Saabs moderbolag Spyker. Men det är inte samma sak som att vi går i god för att han är helt utan fläckar.

Räcker Antonovs 30 miljoner euro för att rädda Saab?

Daniel Barr: Antonov som ägare är inte Lösningen med stort L.

Bo Lundgren: Jag skulle gissa att man måste arbeta vidare med en rad olika tankar.

Är det nya, friska pengar eller en internaffär mellan Antonov och Muller?

Bo Lundgren: 30 miljoner euro är nytt aktiekapital utöver de pengar som redan finns. Det är inte någon skuldreglering mellan Antonov och Muller.

Har Riksgälden kontakt med GM och EIB?

Daniel Barr: Vi har ingen regelbunden kontakt med GM.

Bo Lundgren: Vi har gett vårt underlag till EIB men vi har ingen insyn i EIB:s beslutsgång. Vi kan inte bestämma hur EIB ska göra.

Ägarprövningen

Riksgälden fick den 29 mars 2011 en begäran från Saab och Spyker om att Vladimir Antonov eller något av hans företag ska få tillföra aktiekapital i Saabs moderbolag Spyker. Beloppet är på 30 miljoner euro, motsvarande maximalt 29,9 procent av rösterna.

I avtalet mellan Riksgälden, Saab och Spyker finns en kontrollbestämmelse som innebär att riksgälden och regeringen, var och en för sig, ska godkänna större ägarförändringar i koncernen.

Dessutom ska Europeiska Investeringsbanken och General Motors fatta beslut i frågona innan Antonov fult ut kan godkännas som ny ägare i Spyker.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt