Prius kan fatta eld – Toyota återkallar över en miljon

2018-09-06 08:23  
Foto: Kärlis Dambräns

Ledningar kan kortslutas och fatta eld i den senaste Priusen, och hybridversionen av crossovern C-HR. Nu återkallar Toyota över en miljon bilar, bland annat i Europa.

Genom åren har Toyota genomfört ett antal återkallelser – och nu flaggar tillverkaren för en ny. Återkallelsen gäller 1,03 miljoner hybridbilar. Den omfattar samtliga versioner av den senaste Prius-modellen, som började tillverkas 2015. Den andra modellen som berörs är hybridversionen av crossovern C-HR, tillverkad fram till maj i år. Det rapporterar Automotive News Europe.

Problemet rör de ledningar som styr hybriddriften. De riskerar att få kontakt med ytterhöljet, och om damm och annan smuts läcker in och förstör isoleringen så riskerar ledningarna att kortslutas och fatta eld. Hittills har ett fall om rökutveckling rapporterats in, och enligt Toyota ska inga människor hittills ha skadats till följd av felet. 219 000 av de berörda fordonen finns i Europa, 217 000 i Nordamerika och 554 000 i Japan.

Läs mer: Toyotas upptäckt gör elbilars motorer billigare

Om man är världens största biltillverkare så blir konsekvenserna också stora när tekniken strular. Exempelvis upptäckte man 2009 att felaktigt installerade bilmattor kunde nypa fast förarplatsens pedaler – vilket ledde till att över fyra miljoner bilar återkallades. Följande år drabbades företaget dels av gaspedaler vars mekanik hängde sig, följt av krånglande bromsar.

Läs mer: Nissan följer Toyota – fasar ut dieseln i Europa

2016 fick Toyota återkalla omkring 2,87 miljoner fordon på grund av läckande bränsletankar – och ytterligare 1,43 miljoner för problem med krockkuddarna. Och i början av 2018 var det åter krockkuddar som påverkade omkring 645 000 bilar globalt.

John Edgren

Mer om: Toyota Hybrid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt