Prius går som laddhybrid i Göteborg

2009-04-30 09:06  
Klar för väggladdning

Toyota Prius som laddhybrid finns redan på svenska vägar – i alla fall på Lindholmen i Göteborg. Nu utökas snart bilparken med ytterligare två exemplar.

Det är Gatubolaget i Göteborg och utvecklingsprojektet Test Site Sweden som beställt ombyggnaden från hybrid till laddhybrid.

Själva konverteringen utförs av det amerikanska bolaget A123 Systems.

Priusens standardbatteri (nickelmetallhydrid på 1,3 kWh) kompletteras med ett extra batteri på totalt 5 kWh, med hög ”verkningsgrad” (cirka 90 procent av energin i batteriet är användbar).

De första testbilarna ska användas för att studera batteriteknik och hur man ska styra överföringen av el från nät till bil för att få så snabb laddning som möjligt.

I slutet av förra året konverterade det brittiska företaget Amber Jac en annan Prius. Den gången fick bilen hela batteripaketet och delar av den elektriska drivlinans styrsystem utbytt (se faktaruta).

En sådan ”helkonvertering” ska göras på ytterligare två Prius senare i år.

Fördelen med en sådan konvertering är att man får en bil som är mer lik de laddhybrider som i framtiden kommer att rulla på gatorna.

- En sådan prototyp gör det lättare för oss att få svar på den eviga frågan: vilken räckvidd behöver en elbil för att klara av folks vardagliga körbehov, säger Peter Öhman, projektledare på Test Site Sweden.

De ombyggda hybridbilarna är en del av ett samarbete mellan det amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory och Test Site Sweden.

Test Site Sweden är ett projekt som testar ny fordonsteknik, bland annat till elbilar. Det finansieras av statliga forskningsstiftelsen Vinnova, Energimyndigheten och fordonsindustrin. Även Chalmers, KTH och Vägverket deltar i samarbetet.

Hybrid och laddhybrid

Hybridbil är en bil som har en förbränningsmotor (i dag oftast en bensinmotor), en eller flera elmotorer samt någon typ av batterier för energilagring.

En laddhybrid (på engelska plug-in hybrid, PHEV) är en hybridbil som även kan laddas från det fasta elnätet och köras helt på el kortare sträckor. Batteriet är betydligt större än i en vanlig hybridbil.

Så konverteras hybridbilen till en laddhybrid

Från hybrid till laddhybrid. Så här går en helkonvertering av en Prius till:

• Originalbatteriet på 1.3 kWh av typen nickelmetallhydrid (NiMH) byts ut mot ett 9 kWh batteripaket av typen litiumjärnfosfat, komplett med styrenhet (battery management system, BMS). Det nya batteriet har en verkningsgrad (användbar energi) på cirka 65 procent.

• Batteripaketets strömsensorer och kontaktorer kompletteras med nya elektronikkomponenter, så att batteripaketets styrenhet kan kommunicera med fordonets elektriska drivlina.

• Installation av en 1 kW batteriladdare och ett 230 VAC uttag för extern laddning.

• Installation av ett DC/DC system för underhåll av 12 V batteriet.

• Installation av en skärm (“control and display unit”) på instrumentbrädan som fungerar som användargränssnitt och som elektriskt gränssnitt mellan Toyotas hybridkontrollenhet och det nya batteriets styrenhet.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt