Priset på spagetti rusar<br></br>när bilar körs på etanol

2007-08-09 14:57  

Stigande välstånd i Kina och Indien plus det ökade intresset för etanolbilar har fått priserna på spannmål i Europa att skena. Mest dramatisk är prisutvecklingen på durumvete till pasta, rapporterar Svenska Kvarnföreningen.

Kvarnindustrin i hela Europa höjer nu sina mjölpriser på grund av dramatiska prisökningar på spannmål och Svenska Kvarnindustrin flaggar nu för att en prisökning är oundviklig i Sverige.

Under sommaren har nya prisrekord noterats varje vecka på Matif, den viktigaste europeiska börsen för spannmålshandel. Förutom durumvetet har också rågen stigit kraftigt i pris.

- Det kommer att få konsekvenser för produkter som mjöl, bröd, müsli, havregryn och pasta, skriver Svensk Kvarnföreningen i ett pressmeddelande.

För bara ett år sedan var EU ett överskottsområde med en stor lokal marknad. I dag är det inte så, skriver Svensk Kvarnförening.

- Både fler länder och fler branscher konkurrerar om världens spannmål. Det område som får en bra skörd har många spekulanter.

Chalmersforskarna varnade
Den här utvecklingen varnade Chalmersforskarna Christian Azar och Daniel Johansson för i en studie i våras.

De målade upp en lång kedja av konsekvenser av att energibranschen tar hand om stora delar av majs- och spannmålsproduktionen.

1. Priset på åkermark drivs upp när energigrödorna breder ut sig vilket torde innebära att lantbrukarna även börjar odla upp betesmark för att utöka odlingsarealen.

2. Det högre priset på mark leder i sin tur till att matpriserna drivs upp.

3. När betesarealen minskar måste mer foder till djuren odlas på åkermark, vilket driver upp produktionskostnaden för köttproduktion.

4. Den åkermark som används till matproduktion måste då utnyttjas maximalt med mer gödsling som följd.

5. Risken finns då att ekosystemen påverkas negativt till följd av ökat läckage av näringsämnen och expansion av odlingarna in i naturområden, konstaterar Daniel Johansson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt