Premiärflygning med biobränsle från Bromma

2015-05-26 07:23  
Malmö aviation och Sverigeflyg premiärflyger med biobränsle i dag. Planet på bilden drivs inte med biobränsle. Foto: TT

I dag premiärflyger Malmö Aviation och Sverigeflyg med biobränsle från Bromma. Ny Teknik är ombord.

Malmö Aviation och Sverigeflyg flyger på tisdagen en grupp journalister från Bromma flygplats med ett plan som har en biobränsleblandning i tankarna. Flygbolagens syfte är att uppmärksamma Fly Green Fund, ett nordiskt initiativ för att minska flygets klimatpåverkan och skapa en marknad för biobränsle som tillverkas i Norden av lokala råvaror. Målet är att det ska vara 20 procents inblandning av biobränsle i alla flygning år 2020 från flygplatser i Norden.

En lång rad flygbolag har under åren gjort provflygningar där biobränsle blandats i det fossila jetbränslet. Råvarorna har exempelvis varit alger och frityrolja. Några tidiga exempel är Virgin Atlantic som i februari 2008 flög från London till Amsterdam i ett plan där en av de fyra motorerna hade en 20 procentig inblandning av biobränsle. Månaden innan gjorde Continental en kort provflygning runt Houston med en 50 procentig biobränsleblandning i tanken. Lufthansa gjorde fler än 1000 flygningar mellan Hamburg och Frankfurt år 2011 där en av flygplanets två motorer drevs med en 50 procentig biobränsleblandning.

I Sverige testade SAS för första gången att blanda in biobränsle i november i fjol. Då flög en Boeing 737-700 med tio procent biobränsle från Arlanda till Östersund.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt