Premiär för serietillverkad Honda Jet

2014-05-23 15:05  

Honda visade den här veckan upp det första serietillverkade affärsflygplanet Honda Jet vid en flygmässa i Schweiz.

Planet är klart för att genomföra marktester. De första flygproven görs i sommar. Det visades i en ny färgsättning, mörkgrönt med en gyllene rand.

Enligt Honda Aircrafts vd Michimasa Fujino ska det första planet certifieras av FAA under 2015 och därefter börjar leveranser till kunderna. Den allra första testflygningen med en prototyp gjordes lagom till flygets 100-årsdag i december 2003.

Meningen är att tio plan ska vara klara för slutmontering i juni. Tanken är att bolaget ska ha ett flertal flygplan klara för leverans så snart certifieringen är klar. Tillverkningen sker i Greensboro i North Carolina, USA.

De första motorerna till planet har nyligen levererats. Honda började utveckla en liten snål jetmotor 1999. Den motor som nu ska serieproduceras kallas HF120 och har tagits fram i samarbete med GE. Motorerna har en dragkraft på 9,12 kN vardera och sitter monterade på pyloner ovanpå vingarna.

Enligt Honda ska valet av material och de snåla motorerna göra flygplanet 35 procent bränslesnålare än konkurrerande plan i samma klass.

Planet har plats för 5 - 6 passagerare och 1 - 2 i besättningen. Hastigheten blir 778 km/h och räckvidden med 4 personer ombord 2185 km. Max flyghöjd är 13 km.

Enligt Honda ska man kunna sälja 70 - 100 plan om året.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt