Premiär för cykel utan kedja

2012-08-29 13:29  

Mando Footloose kallas en kombinerad el och pedaldriven cykel utan kedja som presenteras på mässan Eurobike i Tyskland.

(Uppdaterad) Sydkoreanska fordonsunderleverantören Mando lanserar i dag en hopfällbar cykel, som kan drivas med muskelkraft, eldrift eller en kombination av båda.

Mest iögonfallande är att cykeln saknar kedja. I stället är pedalerna kopplade till en generator, som laddar ett litiumjonbatteri som ger ström till en navmotor i bakhjulet.

Batterikapaciteten är 8,2 Ah vilket ger en räckvidd på 30 km utan muskelassistans. Med tramphjälp utökas räckvidden till 45 km. Snabbladdning till full kapacitet tar tre timmar.

Men cykeln kan också vikas ihop, dels för att stuvas in i bagageutrymmet på en bil, men också för att användas som motionscykel i hemmet. Med motionären trampar laddas batteriet.

Farten regleras med ett handreglage på styret. Sensorer känner av vägbanan och styr eldriften för bästa batterieffektivitet. På styrstången sitter även ett teckenfönster som visar hastighet, körd sträcka, laddningsstatus, hur mycket ström den cyklande återför m m.

Elektroniken fungerar även som stöldskydd. Den måste aktiveras med en unik kod. Utan den upplåsningen fungerar inte cykeln.

Mando Footloose har 20-tumshjul och väger 21 kg. Säljstart i Europa anges till 2013.

Håkan Abrahamson

Mer om: Navmotor Cykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt